Europese zegel
Geraardsbergse

             Mattentaarten

Home   Geschiedenis   Artisanale productie   Het Recept   Contact  
Europese erkenning
Filmkes
Markten en Beurzen
Feestelijkheden
Links
Contact
Gastenboek
Fotoboek

Bakkerij Nevens
Boelarestraat 38
9500 Geraardsbergen
nevens.pascal@telenet.be

BTW 0712-258-429
HR 30940 OUDENAARDE

Bezoeker : 88482

Login


Home

Geachte bezoeker, welkom op de site van de Familie Nevens
De enige echte Geraardsbergse Mattentaarten

Recept
 

+-5 mattentaarten

 

Benodigdheden voor de matten

- ronde bakvormpjes of 1 grote ronde bakvorm

- 2,3 liter verse hoevemelk

- 1,2 liter verse karnemelk

- 4 eieren

- 235 gram suiker

- een paar druppels amandelextract of 80 gram gemalen amandelen

 

Bereiding:

- Breng de hoevemelk aan de kook

- Als deze kookt onmiddellijk de karnemelk toevoegen

- Op een hoog vuur ongeveer 15 minuten roeren tot de melk stremt

- Van het vuur nemen en in een neteldoek laten uitlekken gedurende 1 nacht.

-’ s Anderdaags neemt men het uitgelekte vulsel (ook “bolle” genaamd) uit het neteldoek.

- voeg aan deze bolle de eierdooiers, het opgeklopte eiwit, de suiker en de amandelen toe.

Afwerking:

- breng in de vormpjes een fijne bladerdeeg. Druk deze goed aan.

- vul de vormpjes nu met het vulsel.

- Leg opnieuw een fijne bladerdeeg over de vormpjes. Verwijder het deeg rond de vormen zorgvuldig met een mes.

- Bestrijk de bladerdeeg nu met eiwit om het deeg een mooie kleur te geven.

- Maak met een schaar in het midden van de vorm een kruisvormige insnijding. Niet te groot. Deze insnijding zorgt ervoor dat tijdens het bakken de damp weg kan, zodat er in het vulsel geen holtes ontstaan.

- Zet in de oven op 225 ° gedurende ½ uur.

 

 

Benodigdheden voor het bladerdeeg

Dit is een omslachtig werk en u kan er eventueel voor opteren om het bladerdeeg in de verse producten afdeling of diepgevroren aan te kopen.

-500 gram bloem

-400 gram goede boter

-1 tas water

-1 snuifje zout

Bereiding:

- Zeef de bloem en strooi het zout erbij

- Meng hieronder 1/3 van de boter en de tas water.Goed mengen tot u een vast deeg verkrijgt.

- Rol het deeg uit in kruisvorm. Kneed de rest van de boter tot een bol en leg dit op het deeg.

- Plooi het deeg toe en rol uit op 1 cm. Dikte.

- Plooi het deeg in drieën en laat een kwartier rusten.

- Rol het deeg nu 3 maal uit, plooi het telkens opnieuw toe.

- Laat het deeg opnieuw een kwartier rusten.

- Rol het deeg opnieuw 3 maal uit en laat het rusten.

- Leg het bladerdeeg in de vormpjes en vul ze op met matten.

- Leg nu een laag bladerdeeg bovenop de matten en knip deze rond de vormpjes mooi af.

- Bestrijk met eiwit voor een mooie kleur

Smakelijk

 

 


 

 
 Banner Mattentaarten Geraardsbergen  

 

 
 
 mattentaart 

             

@mattetaart.be 2009