Europese zegel
Geraardsbergse

             Mattentaarten

Home   Geschiedenis   Artisanale productie   Het Recept   Contact  
Europese erkenning
Filmkes
Markten en Beurzen
Feestelijkheden
Links
Contact
Gastenboek
Fotoboek

Bakkerij Nevens
Boelarestraat 38
9500 Geraardsbergen
nevens.pascal@telenet.be

BTW 0712-258-429
HR 30940 OUDENAARDE

Bezoeker : 99138

Login


Home

Geachte bezoeker, welkom op de site van de familie Nevens
De enige echte Geraardsbergse Mattentaarten

Europese erkenning
 

-Label

Na een 4 jaar durende procedure heeft de Europese Unie de Geraardsbergse mattentaart officieel erkend als Europees streekproduct. Daarmee is de Geraardsbergse mattentaart het eerste Vlaamse streekproduct met Europese erkenning en bescherming.De Geraardsbergse mattentaart krijgt als allereerste Vlaams streekproduct een Europees label

De Geraardsbergse mattentaart krijgt het label van “Beschermde Geografische Aanduiding”

Label

Geraardsbergse mattentaarten kunnen nu dus nog enkel gemaakt worden in de stad Geraardsbergen en zijn deelgemeenten en in de aangrenzende gemeente Lierde met zijn deelgemeenten.

De melk, zowel als de matten, moeten afkomstig zijn van hoeves uit dit omschreven gebied. Dit geldt echter niet voor de boter en de bloem voor de vervaardiging van het bladerdeeg.

De bereiding van de mattenbrij gebeurt door matten, eieren, suiker en eventueel een kleine hoeveelheid amandelextract te mengen.

Taartvormpjes bekleed met bladerdeeg worden gevuld met de mattenbrij en afgedekt met een nieuwe laag bladerdeeg. Deze wordt dichtgevouwen en bestreken met eiwit.Tot slot wordt bovenaan in de mattentaart een knip gegeven.

Al deze werkzaamheden moeten binnen het geografisch omschreven gebied gebeuren. Dat geldt niet voor het bakken. Afgewerkte, niet gebakken maar diepgevroren Geraardsbergse mattentaarten mogen aan bakkers of gespecialiseerde zaken buiten het omschreven gebied worden geleverd, waar ze dan vers gebakken worden voor verder consumptie.

-Streekproduct

Streekproducten zijn zoveel meer dan een heerlijke verwennerij. Achter elk product schuilt een fascinerende geschiedenis. Van Griekse olijven, Schotse zalm, een lokaal streekbier of een Geraardsbergs mattentaartje…ze hebben allemaal een verhaal dat moet verteld worden.

Dit label is in het leven geroepen om zeker te zijn dat deze kostbare producten niet zouden verdwijnen. Dit label geeft de producent de kans om zijn product buiten de streek te promoten en ervoor te zorgen dat u ze (h)erkent als streekproduct. Eveneens is de kwaliteit gegarandeerd.

Aan welke criteria moeten deze producten voldoen?

  1. Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, bijvoorbeeld mosterdzaad of boekweit. Deze mogen dan ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen,…, komen ook in aanmerking.
  2. Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, …
  3. Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden.
  4. De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.
  5. Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten de producenten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen.

 

 


 

 
 Banner Mattentaarten Geraardsbergen  

 

 
 
  

             

@mattetaart.be 2009