Bereiden van Mattentaarten Pascal Nevens..opgenomen in de oude bakkerij
De geschiedenis van de
mattentaart gaat terug tot in de Middeleeuwen.
De namen"matte" en "matton"vindt men terug in oude
dialecten uit Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen. Met
deze benamingen bedoelt men steeds gewonnen of gestremde
melk, het voornaamste bestanddeel van de mattentaart.
De mattentaart is een traditioneel en veelgeprezen
dessert in de Heuvelstreek, langs beide zijden van de
taalgrens.Te Geraardsbergen vindt men ze op alle
feesten. De mattentaartenregio is:Lessines,Brakel,
Lierde, Ninove en Galmaarden.Geraardsbergen is het
centrum van deze streek.
In 1979 werd de Broederschap van de Geraardsbergse
Mattentaart gesticht, een vereniging van bakkers, die in
samenwerking met het Stadsbestuur en alle vrijwilligers,
wil waken over de kwaliteit en de verspreiding van de
mattentaart. Jaarlijks organiseert deze vereniging de
"Dag van de Mattentaart".