Europese zegel
Geraardsbergse

             Mattentaarten

Home   Geschiedenis   Artisanale productie   Het Recept   Contact  
Europese erkenning
Filmkes
Markten en Beurzen
Feestelijkheden
Links
Contact
Gastenboek
Fotoboek

Bakkerij Nevens
Boelarestraat 38
9500 Geraardsbergen
nevens.pascal@telenet.be

BTW 0712-258-429
HR 30940 OUDENAARDE

Bezoeker : 99137

Login


Home

Geachte bezoeker, welkom op de site van mattetaart.be
De enige echte Geraardsbergse Mattentaarten

Geschiedenis
 

Geraardsbergse mattentaarten zijn kleine of grote ronde taartjes die bestaan uit bladerdeeg, opgevuld met een mattenbrij.

De Geraardsbergse mattentaarten zijn onafscheidelijk verbonden met de geschiedenis en cultuur van de stad Geraarsbergen en omstreken.

Reeds in de middeleeuwen (13e eeuw) is er in een troubadourslied sprake van “mattes” of “mattons”.Het woord kwam toendertijd zowel in Franse, Duitse als Vlaamse dialecten voor.

Een probleem met het bewaren van de melk lag aan de oorsprong van deze “mattes”.Tot en met de 19e eeuw beschikten enkel kloostergemeenschappen en kastelen over koelkelders om verse producten enige tijd te bewaren.

De doorsnee boer had deze mogelijkheid niet.Daarom liet men de rauwe melk schiften in matten en wei.De melk werd gekookt, gestremd door toevoeging van zure karnemelk en daarna uitgelekt in neteldoeken.

De wei die wegvloeide diende als voedsel voor de dieren . De uitgelekte wrongel (dit is gestremde melk) werd gemalen en gemengd met suiker en eierdooiers.

Deze mattenbrij werd uitgerold op vierkante deeglapjes, die overhoeks gevouwen werden, en gebakken in de oven.

Op 12 december 1665 werd er door de bakkers uit de stad een huishoudelijk reglement opgesteld en vaardigden ze kwaliteitsregels uit.

Deze werden op 18 januari 1752 bij keizerlijk decreet bekrachtigd door Maria-Theresa.

Om de historische achtergronden en de kwaliteit van de mattentaarten veilig te stellen richtte de bakkersbond in 1978 de “Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart” op.

 


 

 
 Banner Mattentaarten Geraardsbergen  

 

 
 
 mattentaart 

             

@mattetaart.be 2009