Mattentaarten zelf maken...
Benodigheden +- 5 mattentaarten
Bereiding
Ronde bakvormpjes of 1 grote ronde bakvorm
2,3 liter verse hoevemelk
1,2 liter verse karnemelk
4 eieren
235 gram suiker
Een paar druppels vanille- en amandelextract of 80 gram gemalen amandelen
Breng de hoevemelk aan de kook
Als deze kookt onmiddellijk de karnemelk toevoegen
Op een hoog vuur ongeveer 15 minuten roeren tot de melk stremt
Van het vuur nemen en in een neteldoek laten uitlekken gedurende 1 nacht.-ā s Anderdaags neemt men het uitgelekte vulsel (ook ābolleā genaamd) uit het neteldoek.
voeg aan deze bolle de eierdooiers, het opgeklopte eiwit, de suiker en de amandelen en het vanille-extract toe.
Afwerking
Breng in de vormpjes een fijne bladerdeeg. Druk deze goed aan.
Vul de vormpjes nu met het vulsel.
Leg opnieuw een fijne bladerdeeg over de vormpjes. Verwijder het deeg rond de vormen zorgvuldig met een mes.
Bestrijk de bladerdeeg nu met eiwit om het deeg een mooie kleur te geven.
Maak met een schaar in het midden van de vorm een kruisvormige insnijding. Niet te groot. Deze insnijding zorgt ervoor dat tijdens het bakken de damp weg kan, zodat er in het vulsel geen holtes ontstaan.
Zet in de oven op 225 Ā° gedurende Ā½ uur.
Bladerdeeg
Dit is een omslachtig werk en u kan er eventueel voor opteren om het bladerdeeg in de verse producten afdeling of diepgevroren aan te kopen.
Recept op op aanvraag
Smakelijk
De geschiedenis van de mattentaart gaat terug tot in de Middeleeuwen.
De namenāmatteā en āmattonāvindt men terug in oude dialecten uit Duitsland, Frankrijk en Vlaanderen. Met deze benamingen bedoelt men steeds gewonnen of gestremde melk, het voornaamste bestanddeel van de mattentaart.
De mattentaart is een traditioneel en veelgeprezen dessert in de Heuvelstreek, langs beide zijden van de taalgrens.Te Geraardsbergen vindt men ze op alle feesten. De mattentaartenregio is:Lessines,Brakel, Lierde, Ninove en Galmaarden.Geraardsbergen is het centrum van deze streek.Ā
In 1979 werd de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart gesticht, een vereniging van bakkers, die in samenwerking met het Stadsbestuur en alle vrijwilligers, wil waken over de kwaliteit en de verspreiding van de mattentaart.
Jaarlijks organiseert deze vereniging de āDag van de Mattentaartā.